Fejléc kihagyása

Biztos Kezdet Gyerekház infrastrukturális feltételeinek kialakítása Hejőpapiban - EFOP-1.4.3-16-2017-00076

a Kedvezményezett neve: Hejőpapi Község Önkormányzata
a Projekt címe: Biztos Kezdet Gyerekház Hejőpapiban
a szerződött támogatás összege: 40.000.000.-Ft
a támogatás mértéke: 100%
a projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 05. 29.
a projekt azonosító száma: EFOP-1.4.3-16-2017-00076

hpap bh taj

 

EFOP-1.4.3-16-2017-00076 Biztos Kezdet Gyerekház Hejőpapiban

Hejőpapi Község Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, Miskolctól 21 km-re DK-re a Nyékládháza – Mezőcsát (3307 számú) útvonal mellett található. A település közigazgatásilag a komplex programmal segítendő, országosan is a leghátrányosabb járások közé tartozó mezőcsáti járáshoz tartozik. Hejőpapiban jelenleg a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása elmarad a szükségletektől, bölcsőde nem működik a településen, így ezen a területen a település szolgáltatáshiányos. A 3 év feletti gyermekek napközbeni ellátása, óvodában és az általános iskolában biztosított. A bölcsőde hiánya mellett jelentős a hiány a fejlesztő és az óvodai-iskolai szakmai munkát segítő szakemberek terén. Jelen pályázat keretein belül tervezzük a településen a Biztos Kezdet Gyerekház működtetését.

Hosszú távú céljaink:

  • A gyerekek jólétének biztosítása
  • A hátrányos helyzetű családok deprivációs ciklusának megtörése
  • A hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek jövőbeni sikeres társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának megalapozása A támogatási kérelemmel elérni kívánt rövid távú célok:
  • Koragyerekkori nevelés szolgáltatásainak minőségi és mennyiségei fejlesztése
  • Kisgyermeket nevelő szülők kompetenciafejlesztése
  • Helyi közösség mozgósítása a kisgyermeket nevelők bevonásával, Gyerekház szolgáltatásainak széleskörű elfogadtatása a településen
  • 0-3 éves gyermekekkel foglalkozó szakemberek bevonása, folyamatos partneri együttműködés kialakítása a szolgáltatások elérhetővé tétele, a korai felismerés és megelőzés érdekében A Gyerekház szolgáltatásai a településen élő valamennyi 0-3 éves gyermek és szülei számára elérhetők lesznek. A projekt elsődleges (közvetlen) célcsoportját a településen élő 3 év alatti, intézménybe nem járó hátrányos helyzetű gyerekek és szüleik alkotják. A projekt másodlagos (közvetett) célcsoportját a program területén működő, a gyermekekkel és családjukkal foglalkozó intézmények, szolgáltatások vezetői, munkatársai, civil és egyházi szervezetek, továbbá a helyi közösségek vezetői és tagjai alkotják.

Számszerűsíthető eredmények:

  • 25 éven aluli résztvevők száma: 7 fő (legalább heti két alkalommal (havi szinten a munkanapok 40%- ban) megjelenik a gyerek és szülője a Gyerekházban)
  • A résztvevők közül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők aránya: 80%
  • Szülők bevonása a kistelepülési komplex gyermekprogramok tevékenységcsoport programjaiba: 7 fő A projekt fizikai megvalósítását 2017.06.01. és 2021.05.31. között tervezzük.

A Gyerekház tervezett szolgáltatásai:

  • A gyermekek számára rendszeres szakmai szolgáltatásként legalább képesség-kibontakoztató foglalkozás, állapotfelmérés, fejlesztés
  • A szülők a gyermekkel együtt történő részvételének biztosítása, valamint számukra személyiség- és kompetenciafejlesztést célzó, valamint egyéb preventív célú programok szervezése: egészséges életmódra nevelése, gazdálkodási, háztartástani ismeretek nyújtása
  • Mosás, tisztálkodási lehetőség biztosítása
  • A gyerekek számára a foglalkozások idején a korosztályuknak megfelelő étkezés (tízórai) biztosítása a délelőtti nyitva tartás idején
  • A korszerű gyermeknevelési alapelvek folyamatos és tudatos közvetítése a szülőknek
  • Helyi partneri együttműködések kialakítása és működtetése a szakemberek között (védőnő, gyermekorvos, szociális munkás, óvónő, fejlesztő pedagógus)
  • Részvétel a helyi közösség életében, közösségi rendezvények szervezése, elsősorban az igénybevevői kör számára
  • Együttműködés a család- és gyermekjóléti szolgálattal, valamint család- és gyermekjóléti központtal
  • Az eltérő fejlődésű gyerekek számára szakemberhez való hozzáférés, képzés, konzultációs lehetőség biztosítása
  • Várandósok felkészítése a gyermek fogadására

A Biztos Kezdet Gyerekház helyszínének kialakítása az EFOP-2.1.2-16 felhívásra beadott támogatási kérelem keretében a Hejőpapi, Jókai út 48. sz. (473/9 hrsz) alatti helyszínen tervezett. Az infrastrukturális feltételek a 15/1998. (IV.30.) NM rendelet Gyerekházakra vonatkozó szabályaira figyelemmel kerülnek kialakításra. A szolgáltatás működése legkésőbb a jelen projekt megvalósításának kezdetét követő 6. hónapon belül biztosított lesz ideiglenesen az EFOP-2.1.2 projekt megvalósulásáig. Terveink alapján a Biztos Kezdet Gyerekház tevékenysége a megvalósítás során integrálódik a település közösségi életébe, a helyi lakosság körében ismertté és elismertté válik a Gyerekház tevékenysége.

Elnyert támogatás összege: 40.000.000 Ft
A projekt megvalósításának kezdete: 2018.03.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.05.29.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.